10 زبان برتر برنامهنویسی برای یادگیری در سال 2018
در این مقاله می خواهیم به بررسی و همچنین معرفی 10 زبان برتر برنامهنویسی پرکاربر از نظر منابع علمی و آموزشی مطرح بپردازیم،در این فهرست سعی شده است زبانهای برنامهنویسی نوظهور و زبانهایی که کارفرمایان به دنبال آنها هستند و جزء ترندهای داغ بازار هستند انتخاب شود.
ده زبان برتر برنامهنویسی به انتخاب انجمن آیتریپلاییIEE :
1.پایتون (Python)
این زبان برنامهنویسی با دو پله صعود نسبت به سال گذشته میلادی هنوز هم جزء اولین و محبوبترین زبان برنامهنویسی جهان به شمار میرود.سادگی و خوانایی از ویژگیهای بارز زبان برنامهنویسی پایتون است، آنچنان ساده که حتی کودکان نیز قادر به آموختن آن هستند و قدرت در کنار این سادگی و خوانایی، معجزه پایتون میباشد. از نگاه هر برنامهنویسی، برنامههای پایتون مجموعهای از کدهای زیبا هستند، بدون هیچ آشفتگی و پیچیدگی. این زبان به جای این که برنامهنویس را درگیر فهم ساختارش کند، به ابزاری قدرتمند برای تحقق تمام آنچه که در فکر برنامهنویس است تبدیل میشود
2. سی (C)
به سختی میتوان باور کرد زبانی که در دهه 70 میلادی ساخته شده است، هنوز هم جزء محبوبترینها به شمار برود، ولی واقعیت این است که این زبان در مکان دوم این فهرست قرار دارد.برنامه نویسان زبان های برنامه نویسی را به سه دسته مختلف زبان های سطح بالا . زبان های میانی و زبان های سطح پایین طبقه بندی می کنند .
زبان C در این طبقه بندی در جمع زبانهای میانی قرار می گیرد علت آن هم این است که چون همانند زبان های سطح پایینی مثل زبان اسمبلی می تواند مستقیما به حافظه دسترسی داشته باشد و همچون زبان سطح بالای پاسکال قابلیت خوانایی بالایی دارد … زبان C جزو یکی از قدرتمند ترین زبان های موجود می باشد (بوده و هست )..قابلیت های انعطاف بالای این برنامه قابلیت بهره برداری از سخت افزار و… جزو عوامل قدرتمند نگه داشتن این زبان می باشند .
یكی از بهترین مشخصه های این زبان این است به هیچ سخت افزار یا سیستمی بسته نیست.این باعث می شود تا برنامه هایی بنویسید كه بدون هیچ تغییری در تمام ماشین ها اجرا میشود.
دسترسی نامحدود به دوره های آموزشی کدفرند به ارزش ۷ میلیون تومان،تنها با پرداخت ۶۹ هزار تومان
3. جاوا (Java)
تقریبا در همه منابع از زبان جاوا به عنوان یکی از محبوبترین زبانها یاد میشود. کما اینکه بعضی از منابع آنلاین در زمان رتبهبندی این زبان را متمایز از زبانهای دیگر در نظر میگیرند. زبانی که توسعهدهندگان اندروید به شدت به آن علاقه دارند.پیش از هرچیز توجه داشته باشیم که زبان Java را با زبان JavaScript اشتباه نگیریم؛ بهطور کلی، زبان برنامهنویسی Java یک زبان چندمنظوره و شیٔگرا است.
زبان برنامهنویسی جاوا شبیه به زبان سیپلاسپلاس است اما شیٔگرایی در آن سادهتر شده است و از قابلیتهای سطح پایین کمتری پشتیبانی میکند. یکی از قابلیتهای زبان برنامهنویسی Java این است که مدیریت حافظه را بهصورت خودکار انجام میدهد؛ علاوهبر این، شعار جالبی که دولوپرهای جاوا دارند این است که «یک بار بنویس و همهجا اجراش کن». زبان برنامهنویسی جاوا بهعنوان یکی از زبانهای اصلی توسعهٔ اپلیکیشن برای سیستمعامل محبوب و اپنسورس اندروید محسوب میگردد لذا اگر تمایل دارید وارد باز کار طراحی اپ اندروید شوید، نیاز است تا زبان Java را فرا بگیرید.
4. سی پلاسپلاس (C++)
سی پلاسپلاس نیز به واسطه قابلیتهای قدرتمندی که در زمینه شیگرایی ارائه میکند و قادر است هم در زمینه طراحی سامانههای بزرگ تجاری و هم در زمینه کار با دادههای حجیم (البته در بعضی پروژهها) مورد استفاده قرار گیرد، در مکان چهارم این فهرست قرار دارد.
زبان برنامه نویسی ++C زبان برنامهنویسی رایانهای همهمنظوره، شیءگرا، سطح بالا و چندرگه (که از برنامهنویسی رویهای، تجرید دادهها و برنامهنویسی شیءگرا پشتیبانی میکند)، عمومی و با قابلیتهای سطح بالا و سطح پایین میباشد. این زبان دارای قابلیتهای انواع داده ایستا، نوشتار آزاد، چندمدلی، معمولاً زبان ترجمه شده با پشتیبانی از برنامهنویسی ساختیافته، برنامهنویسی شیءگرا، برنامهنویسی جنریک است
5. سی شارپ (C#)
سی شارپ که از آن به عنوان زبان اصلی چهارچوب داتنت یاد میشود موفق شده است در مکان پنجم محبوبترین زبان برنامهنویسی سال جاری میلادی قرار بگیرد. جالب آنکه سی شارپ موفق شده است زبان آر را شکسته داده و یک پله صعود داشته باشد.سی شارپ (C#) زبان برنامه نویسی نوینی است که توسط شرکت مایکروسافت در ابتدای هزاره جدید میلادی، معرفی شد. این زبان از نظر نحو (Syntax) بسیار شبیه زبانهای برنامه نویسی C و C++ و جاوا (Java) است و البته بعد از همه آنها طراحی شده است. بنابراین بسیاری از ویژگیهای مفید این زبانها را حفظ و تقویت کرده و سعی شده است تا ویژگیهای منفی آنها را حذف کند.
مطلب مرتبط:تفاوت زبانهای Programming با زبانهای Scripting
6. آر (R)
با توجه به گسترش روزافزون منابع دادهای و گجتهایی که دادههای حجیمی را تولید میکنند، توسعهدهندگان به دنبال زبانی هستند که به راحتی قادر باشد این حجم عظیم از دادهها را پردازش کند. زبان آر در زمینه پردازش بزرگ دادهها و همچنین تحلیل دادههای آماری نه تنها به توسعهدهندگان بلکه به متخصصان علم دادهها نیز کمک فراوانی نیز کمک فراوانی می کند.
نرم افزار R برای اولین بار به عنوان یک پروژه تحقیقاتی توسط راس ایهاکا (Ross Ihaka) و رابرت جنتلمن (Robert Gentleman) نوشته شد،نرم افزار R به گونهای طراحی شده، که بی شباهت به زبان نرم افزار S که توسط جان چمبرز (John Chambers) و دیگر افراد در آزمایشگاههای بل توسعه یافته بود نباشد. نسخه ی تجاری نرم افزار S با قابلیتهای بیشتر، توسط موسسه ی علوم آماری به عنوان نرم افزار SPlus توسعه یافته و به بازار عرضه شده؛ بعدها این نسخه نرم افزار SPlus، توسط شرکت Insightful خریداری شده و اکنون نیز متعلق به TIBCO Spotfire می باشد.نرم افزار R و نرم افزار SPlus را می توان به عنوان دو پیاده سازی زبان نرم افزار S در نظر گرفت.
7. جاوااسکریپت (JavaScript)
در حالی که جاوااسکریپت در دهه 90 میلادی به دنیای برنامهنویسی وارد شد اما هنوز هم یکی از ارکان اصلی ساخت سایتها، بازیهای آنلاین و سایتهای تعاملی به شمار میرود. جالب آنکه تعدادی از منابع پیشنهاد داده است برنامهنویسان تازهکار بهتر است فرآیند برنامهنویسی را ابتدا از طریق این زبان فراگیرند.(برای یادگیری جاوا اسکریپت می توانید از دوره های ویدئویی آنلاین و رایگان کدفرند استفاده کنید).
8. پیاچپی (PHP)
پیاچپی که در زمینه طراحی سایتها همچنان پر مخاطب است در مکان هشتم این فهرست قرار دارد.زبان PHP یک زبان اسکریپتی اوپن سورس است که برای طراحی برنامه های تحت وب سرور به کار می رود. سمت سرور بودن به این معناست که صفحات PHP ابتدا توسط سرور (که می تواند از نوع Apache یا IIS) باشد، پردازش شده و سپس خروجی به صورت کدهای HTML و جاوا اسکریپت برای مرورگر کاربر ارسال می شود. به عبارت دیگر وظیفه اجرای صفحات PHP به عهده سرور وب هاست سایت می باشد برخلاف HTML یا جاوا اسکریپت.(برای یادگیری PHP می توانید از دوره های ویدئویی آنلاین و رایگان کدفرند استفاده کنید).
PHP مخفف عبارت Hypertext PreProcessor به معنای پیش پردازند فرامتن می باشد گه در سال ۱۹۹۴ توسط رسموس لردورف ایجاد شد و سپس توسط سایرین توسعه و گسترش پیدا کردساختار زبان PHP بسیار شبیه به زبان C و در نسخه های جدبد شبیه به جاوا می باشد و به همین دلیل از محبوبیت فراوانی برخوردار است.از مشهورترین نرم افزارهای ساخته شده با PHP می توان به جوملا، وردپرس ، دروپال و … اشاره نمود. سایت های فراوانی در جهان براساس زبان PHP نوشته شده اند و هر روز نیز بر تعداد آنها افزوده می شود. بر طبق آمار منتشر شده بیش از ۶۰% از سایت های موجود در سرورها با زبان PHP نوشته و بارگذاری شده است که از مهمترین آنها می توان بهویکی پدیا . فیسبوک اشاره کرد.
9. گو (Go)
در حالی که زبان ابداعی گوگل موسوم به گو در مقایسه با زبانهایی که به آنها اشاره گردید (به غیر از سوئیفت) زبان جدیدی شناخته میشود، اما موفق شده است با اشغال مکان نهم یک گام بالاتر از زبان سوئیفت قرار بگیرد.Go زبانی است که برای نیازهای امروز برنامه نویسان طراحی شده است. تمامی سعی طراحان بر این بوده که بتوانند تناسبی بین قدرت، سرعت و سادگی ایجاد کنند.
ایدههایی که در آن بکار رفته با دقت و وسواس زیادی انتخاب و پیاده سازی شده اند. طبق گفته تیم توسعه، بر سر بعضی از قابلیتهای زبان تا یک سال بحث و تبادل نظر صورت گرفته است. Rob Pike عنوان میکند که ایده اولیه آنها ساخت یک زبان سیستمی بود که بتواند جایگاه مناسبی برای C++ باشد. در روزهای اول، حتی سایت پروژه هم Go را به عنوان زبانی برای برنامه نویسی سیستم معرفی میکرد.
اما با گذشت زمان متوجه شدند که تاکید آنها بر سادگی، باعث شده نظر برنامه نویسان زبانهای سطح بالاتری مثل Python یا Ruby هم به Go جلب شود؛ این قضیه برای تیم توسعه هم جالب بود. در واقع میتوان گفت که Go با ظرافت فراوان قدرت و سرعت زبانی مثل C را با سهولت و سادگی زبانی مثل Python ترکیب کرده. به همین دلیل قادر است طیف بسیار وسیعی از برنامهها را پوشش دهد، از برنامههای سیستمی گرفته تا برنامههای ساده چند خطی.
10. سوئیفت (Swift)
در حالی که سوئیفت در مکان دهم این فهرست قرار دارد اما آیتریپلایی پیشبینی کرده است که با توجه به محبوبیت روزافزون زبان سوئیفت این احتمال وجود دارد که در سال آینده میلادی جای این زبان و گو عوض شود.زبان برنامهنویسی Swift از شرکت اپل یک زبان متن باز و انعطافپذیر است، اپل با در نظر گرفتن امکانات جدید و سهولت استفاده این زبان را به یکی از انعطافپذیرترین زبانهای دنیا تبدیل کرده است.
در این میان زبان روبی با چند پله سقوط در مکان دوازدهم این فهرست قرار گرفته است و زبان اسمبلی نیز پس از آن قرار گرفت. برای دومین سال متوالی هیچ زبان برنامهنویسی جدیدی موفق نشد جایگاهی در میان ده زبان برنامهنویسی مطرح برای خود پیدا کند. اینگونه به نظر میرسد که با آمدن کلاود، موبایل و برنامههای مرتبط با بزرگ دادهها، دنیای برنامهنویسی وارد یک عرصه تلفیقی شده است. در حالی که انتظار میرفت HTML با توجه به قدمتش در میان ده زبان برتر قرار بگیرد اما اینگونه نشد.