خلاقیت چیست و چگونگی بکارگیری آن در مسایل مختلف
خلاقیت چیست و چگونگی بکارگیری آن در مسایل مختلف : در این مقاله به بررسی تعاریف خلاقیت و نوآوری در کسب و کار و مسایل مختلف دیگر میپردازیم . (بعلاوه راه کار ها و روش های افزایش خلاقیت)

خلاقیت چیست و چگونگی بکارگیری آن در مسایل مختلف
خلاقیت چیست؟
آفرینندگی یا آفرینشگری یا خلاقیت، مهمترین و اساسیترین قابلیت و توانایی انسان و بنیادیترین عامل ایجاد ارزش است که در همهٔ ابعاد و جوانب زندگی وی نقش کاملاً حیاتی ایفا میکند. خلاقیت و نوآوری از والاترین ویژگیهای انسان است.همهٔ علوم، تولیدات، فناوریها، صنایع، ابداعات،اختراعات، هنرها، ادبیات، موسیقی، معماری و به طور کلی اساس انواع تمدنها از ابتدا تاکنون و کلیهٔ دستاوردهای بشری، جلوههای گوناگونِ خلاقیت و نوآوری است. تمدن انسانی و زندگی وی بدون خلاقیت امکانپذیر نیست.
خلاقیت مفهومی است که تعریفهای آن در طول زمان تغییراتی کردهاست و پژوهشگران مختلف تعاریف متعددی برای آن ارائه نمودهاند که البته اشتراک معنایی زیادی دارند.به عنوان مثال تورنس، خلاقیت را به عنوان نوعی مسئلهگشایی مد نظر قرار دادهاست. به نظر وی تفکرِ خلاقِ مختصر عبارتست از فرایند حس کردن مسائل یا کاستیهای موجود در اطلاعات، فرضیهسازی دربارهٔ حل مسائل و رفع کاستیها، ارزیابی و آزمودن فرضیهها، بازنگری و بازآزمایی آنها و سرانجام انتقال نتایج به دیگران.

از تکنیک نقشهی ذهنی استفاده کنید
ابتدا با یک روش قدیمی شروع میکنیم. نقشهی ذهنی (که با نام مستعار نمودار عنکبوتی نیز شناخته میشود) مانند رنگ سیاه در لباسهاست که هیچ وقت از مُد نمیافتد.کلید موفقیت نقشهی ذهنی این است که از هر چیزی که به ذهنتان میرسد، یادداشتبرداری کنید. از هیچ چیزی غافل نشوید. مهم نیست که ایدهتان چقدر بعید و دور از ذهن باشد.میتوانید ایدهی خودتان را برای بعدها نگه دارید. تا میتوانید ایدههای مختلف خلق کنید. هر چه بیشتر ایدهپردازی کنید، احتمال اینکه به ایدهی طلایی خود دست پیدا کنید، بیشتر است.
مطلب مرتبط:مجموعه پست های تمرین خلاقیت و خلاق بودن
فهرست سوالات
کودکان خردسال خلاقیت فوقالعادهای دارند. کنجکاوی، خیالپردازی و تشنگی آنها برای دانستن هیچ حد و مرزی ندارد. کودکان در مورد هر چیزی سؤال میپرسند. چون همه چیز برایشان تازگی دارد.چراهای کودکان پایانی ندارد. شاید سؤالات کودکان بعضی اوقات باعث عصبانیت بزرگترها شود، ولی در عین حال میتواند الهامبخش هم باشد.
ما با افزایش سن کمتر سؤال میپرسیم. بیشتر مسائل برای ما روشن است، زیرا قبلا برایمان توضیح داده شده است. شاید به همین دلیل قوهی تخیل بزرگسالان بسیار ضعیفتر از کودکان است.اگر تلاش کنیم بیشتر سؤال بپرسیم، موضوع موردنظر ما جای بیشتری برای خیالپردازی خواهد داشت. در اینجا تکنیک چکلیست میتواند به کمکمان بیاید. این لیست شامل سؤالهایی است که باید پیش از شروع کارمان از خود بپرسیم.
الکس آزبورن (Alex Osborn) که به عنوان پدر طوفان فکری شناخته میشود، در کتاب فوقالعادهی خود به نام «تخیل عملی» نزدیک به ۷۵ سؤال خلاقانه مطرح کرد تا خواننده را به ایدهپردازی تشویق کند. خواندن این کتاب میتواند بسیار مفید باشد، ولی برای شروع میتوانید از ۶ سؤال کلی استفاده کنید:
- چرا؟
- کجا؟
- کِی؟
- چه کسی؟
- چه چیزی؟
- چطور؟
زمانی که خواستید در مورد موضوعی بنویسید، این سؤالها را از خودتان بپرسید. امکان دارد در پاسخهایتان، نکات هیجانانگیزی نهفته باشد.

از تصاویر کمک بگیرید
اگر در خلق ایده ناکام ماندید، در مورد زمینهی مورد نظر خود جستوجویی میان تصاویر انجام دهید. یک تصویر را به طور تصادفی انتخاب کنید. سپس تلاش کنید تا داستان پشت این تصویر را بسازید.مثلا تصویر سگی را که به آسمان نگاه میکند، میبینید. با خودتان فکر میکنید که آیا او سگی خیالپرداز است یا میخواهد پرواز کند. شاید مطرح کردن ایدهی سگ فضایی در مورد آن عکس عالی باشد.اجرای این روش با عکس افراد میتواند دشوارتر باشد. تلاش کنید تا برای افراد در عکس شخصیتپردازی کنید. کمکم تصویر ذهنی خود را بسط دهید تا به ایدههایی جالب برسید.
چشمانداز خود را تغییر دهید
این تکنیک دشوار است. ولی برای این کار باید ابتدا پا در کفش دیگران بگذارید. بعضی اوقات آنقدر درگیر کار خود میشویم که نمیتوانیم از دور به آن نگاه کنیم و اشتباهات خود را ارزیابی کنیم.بهتر است نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید و یک جفت چشم جدید برای نگاه کردن به کارتان داشته باشید. از انتقادات سازنده استقبال کنید. ضرورتی ندارد تمام نظرات را ترتیب اثر دهید، ولی ممکن است در این نظرات و انتقادات، نکات سودمندی وجود داشته باشد.
بیرون بروید
بیشتر مردم تأثیر خستگی را دست کم میگیرند. اگر بیشتر روز را در محیطی ثابت مشغول به کار هستید، خوب است گاهی به بیرون بروید و کمی قدم بزنید. این کار به شما کمی آسودگی و آرامش میبخشد. به جای اینکه تمام روز ذهنتان را درگیر کار خود بکنید، لحظاتی به ذهنتان استراحت بدهید. بگذارید ذهنتان به هر چیزی که دوست دارید فکر کند.
به پارکی که در نزدیکی منزل یا محل کارتان است بروید و ذهنتان را آزاد کنید. از معجزهی طبیعت استفاده کنید. چند لحظه آرامش و سکوت باعث افزایش انرژی و خلاقیت شما میشود. تمرینات مدیتیشن هم با کاهش دغدغههای ذهنی و ایجاد آرامش، میتواند به افزایش خلاقیتتان کمک کند.
نقص های طبیعی تان را در آغوش بگیرید
هیچ چیزی کامل نیست, و حتی کار خلاقانه شما. خیلی راحت است که به دام تاسف خوردن بخاطر نقص هایی که دارید بیافتید اما آنها کاملا طبیعی و عادی هستند.کار خلاقانه به این معنی نیست که باید در آنکار کامل باشیم.’ بلکه به این معناست که باید در آن مورد بی تجربه باشیم, ساخته شده توسط انسان نه ماشین. نواقص تان را در کار در آغوش بگیرید و شکوفایی خلاقیت تان را مشاهده کنید.

مقایسه می تواند دام بزرگی در برابر زندگی خلاقانه باشد. وقتی خودتان را با دیگران مقایسه می کنید مشکل از اینجا پیدا می شود که با مانند خودتان مقایسه نمی کنید.وقتی کارتان را با تمام بی ثباتی ها و کشمکش هایش, با کسی که بروی کارش سرپرستی و مدیریت کامل دارد,مقایسه می کنید, دارید دو چیز کاملا متفاوت را با هم مقایسه می کنید.اینکار مقایسه منصفانه ای نیست, و زمانتان را از دست می دهید. فقط بخاطر داشته باشید که کار خلاقانه تان به هر صورتی که می خواهد باشد, خلاقانه و منحصر بفرد است, هیچ نیازی به مقایسه احساس نمی شود.
عادت خلاقیت روزانه را در خودتان ایجاد کنید و آنرا دنبال کنید
قدرت فراوانی در شکل دادن به یک عادت خلاق روزانه وجود دارد, و نیاز به تعهد زمانی بزرگی هم ندارد. اگر کلا روزی ۳۰ دقیقه برای اینکار اختصاص بدهید, با همین زمان می توانید شروع کنید.متعهد شوید که هر روز زمان خاصی را به اینکار اختصاص بدهید و آن زمان را در جهت سازندگی بکار بگیرید. مانند قرار ملاقات آنرا برنامه ریزی کنید و مانند بخشی از برنامه روتین روزانه تان به آن سفت و سخت بچسبید.قدرت شگفت انگیزی در شکل دادن به یک عادت روزانه وجود دارد, وقت آن است که از آن در جهت خلاقیت تان بهره برداری کنید.
دستاوردهای خلاقانه تان را به اشتراک بگذارید
همیشه دستاوردهای خلاقانه تان را با دیگران به اشتراک بگذارید! سخت کار کرده اید تا بدان جا برسید و کار خوب شما نباید به رسمیت شناخته نشود. با غرور و افتخار خلاقیت تان را به دیگران نشان بدهید.و البته به اشتراک گذاشتن آموخته هایتان نیز در این راه کمکتان میکند . جمله معروفی برای اشتراک گذاریدانش وجود دارد که : اشتراک گذاری دانش یک قدرت است . بله یک قدرت !!
کلام آخر
خلاقیت و نوآوری برای ایجاد یک کسب و کار و یا هرکاری که شما فکرش با بکنید لازم است . و شما میتوانید بسادگی ان را پرورش دهید .با استفاده از خواندن تکنیک ها , وقت گذاشتن , و شرکت در سمینار ها و گروه های خلاقیت شما تشویق به پرورش خلاقیت خود میشوید .
جمله اخر : خلاقیت می تواند آموزش داده شود ولی بخش عمده ی آن باید با تمرین کردن پرورش یابد.