صفر تا صد هدف،بخش دوم:مراحل انتخاب هدف
در پست قبلی با هدف و نحوه انتخاب هدف آشنا شدیم و یادگرفیتم که انتخاب هدف یکی از مهمترین موضوعات زندگی ما است، برای اینکه به زندگی ایدهآل خود دست یابیم لازم است از منطقه روزمرگی عبور کرده و به منطقه پیشرفت وارد شویم و این کار با انتخاب هدف مناسب و تلاش برای رسیدن به آن امکانپذیر است.در ادامه مقاله قبلی در این پست میخواهیم با مراحل انتخاب هدف آشنا شویم.
روشهای زیادی برای انتخاب هدف وجود دارد که یکی از سادهترین روشها استفاده از این ۶ مرحله است: قبل از شروع لازم است چند نکته را برای گرفتن نتیجه بهتر رعایت کنیم:
- اثربخشی شما بسیار افزایش خواهد یافت اگر از یک برگه یا دفتر استفاده کنید تا هر چیزی که به ذهنتان میرسد را در آن یادداشت کنید.
- بهتر است در یک جای خلوت که کسی مزاحمتان نشود این کار را انجام دهید.
- محیط آرام و به دور از استرس ایجاد کنید.
- هر عاملی که باعث حواسپرتی شما میشود را از خود دور کنید، مثل تلفن، موبایل، کامپیوتر یا هر وسیله یا چیزی که باعث حواسپرتی شما میشود.
قدم اول تهیه لیست اهداف
در این مرحله لازم است خیالپردازی کنید، به آینده بروید، به زمانی که شما صاحب یک زندگی ایدهآل شدهاید، به همه چیزیهایی که میخواستید رسیدهاید، واقعا به آنها فکر کنید، لذت را احساس کنید. حواس پنجگانه را به کار بگیرید، همه مواردی را که در خیالتان دیدید بنویسید و سپس آن را به صورت لیست درآورید. خساست به خرج ندهید هر چیزی که دوست دارید را بنویسید.حالا بنویسید:
- زندگی ایدهآل شما چگونه است؟
- چه مواردی را میبینید؟
- به چه مواردی دست یافتهاید؟
قدم دوم اولویت بندی اهداف
در این مرحله لازم است منطقی فکر کنید، تعیین کنید برای رسیدن به هر هدف چه میزان باید زمان اختصاص دهید، چند روز، چند هفته، چند ماه، یک سال یا چند سال. سپس زمان تعیین شده را جلوی هر هدف بنویسید. حالا اهدافی که برای رسیدن به آنها، یک سال و یا کمتر زمان نیاز دارند را جدا کنید و بهتر است در برگه جداگانه بنویسید.حالا باید هدفتان را انتخاب کنید، از بین این اهداف یک و نهایت سه هدف که اگر به آنها برسید، امسال بهترین سال زندگی شما خواهد شد را انتخاب کنید. توجه داشته باشید، یک هدف خیلی خیلی بهتر از سه هدف است، هرچه کمتر باشد تمرکز شما بیشتر میشود.
از طرفی اگر سه هدف انتخاب میکنید باید آن سه هدف همراستا با هم باشند، به این شکل هدف انتخاب نکنید که مثلا یک هدفتان این باشد که راننده ماشین مسابقهای شوید و هدف دیگرتان فضانورد. پس هدفتان باید هماهنگ با هم باشند و حتی به همدیگر کمک کنند، هر هدفی که انتخاب کنید تقریبا سلامتی و تناسب اندام میتواند به عنوان یک هدف مکمل برای هدف دیگرتان باشد.
قدم سوم تقویت اهداف
انتخاب هدف مانند انتخاب بذر مرغوب است، هرچقدر هم که بذر مرغوب باشد برای رشد، نیاز به آب، خاک، مراقب و نگهداری دارد، اهداف ما در ابتدا قدرت چندانی ندارند و ممکن است به راحتی در میان خواستههای دیگر گم شود، بنابراین لازم است به آن قدرت ببخشیم. موارد زیادی هستند که هدف را تقویت میکند، مثلا با هر بار فکر کردن به آن، هدف تقویت میشود، اگر احساس خوبی نسبت به آن هدف داشته باشیم بیشتر تقویت میشود، اگر دائم راجع به آن حرف بزنیم و با آن زندگی کنیم، اگر از هدفمان عکسی تهیه کنیم و دائم به آن توجه کنیم، همه این کارها باعث تقویت آن میشود، در کل هر بار که به هدفمان توجه میکنیم قدرتمند میشود.
قدم چهارم برنامهریزی برای رسیدن به اهداف
دلیل انتخاب هدف توسط ما، رسیدن به آن است و برنامهریزی، راه رسیدن به هدف است، در این مرحله نیاز دارید برنامهای طراحی کنید که شما را به هدفتان برساند، یک روش این است که همهی کارهایی که باعث میشود به هدفتان نزدیکتر شوید را لیست کرده، سپس آنها را اولویتبندی کنید و از مهمترینها شروع به انجام آنها کنید.ولی گاهی ممکن است مراحل رسیدن به هدف مبهم باشد و ندانید که لازم است چه کارهایی انجام دهید، در این حالت یکی از بهترین راهها این است که دنبال الگو بگردید، ببینید چه کسی قبلا به آن هدف رسیده است، کارهای او را رصد کنید و از او الگو بگیرید.
قدم پنجم حرکت در راه هدف
اقدام کردن نقطه ضعف هر هدفی است، اگر اقدام نباشد تمام این کارها بیهوده خواهد بود، پس وقتی به این مرحله رسیدید، شروع به انجام دادن کنید، به احتمال خیلی زیاد در ابتدا اقدام کردن خیلی سخت خواهد بود، شما دائم دچار شک و تردید خواهید شد که آیا هدفی که انتخاب کردید درست بوده است، آیا در مسیر درست هستید و خیلی موارد دیگر، به آنها اهمیت ندهید فقط کارهایی که مشخص کردید را انجام دهید و به این گفتگوهای ذهنی گوش نکنید، هر بار که آنها در ذهنتان شکل میگیرند، برعکس آن را به خود بگویید، به خودتان امید دهید که دارید راه را درست میروید.
دائم هدفتان را رصد کنید و در رابطه با آن، هر کاری که انجام میدهید و موفق میشوید، هر پیشرفتی که میکنید، دائم به خودتان متذکر شوید که دارید مسیر را درست میروید، به خودتان روحیه بدهید و خودتان را تشویق کنید، اگر پیشرفتتان کَند است، دنبال دلایل آن بگردید، شاید یک مانع کوچک وجود دارد که شما متوجه آن نشدهاید که اگر برطرف کنید سرعت شما افزایش مییابد.
انتخاب هدف و برنامهریزی برای رسیدن به آن یک کار همیشه در دست اقدام است و یک مهارت است که باید همیشه آن را بهبود ببخشید، اگر در ابتدا پیشرفتتان کم است ناراحت نشوید، خیلی زود شرایطتان برعکس خواهد شد و سرعتتان افزایش خواهد یافت فقط باید دوام بیاورید و از مسیر خارج نشوید.
منبع:*